De Traditional Herefords zijn gefokt uit zuiver Engelse dieren zonder inmenging van buitenlandse bloedlijnen waarvan de afstamming terug gaat tot het in 1878 gesloten Herefordstamboek. Het zijn de ultieme graasdieren die vele generaties geleden gefokt zijn door veehouders in Herefordshire en de Welsh Border. Ze konden zich geen dier veroorloven dat veel onderhoudsvoer nodig had en fokten een koe die gras efficiënt kon omzetten in vlees, dat is dan ook de reden waarom de Hereford over de hele wereld zo gewild is.
In 1995 is in Engeland de “Traditional Hereford Breeders Club” opgericht die zich ten doel heeft gesteld het kleine aantal koefamilies dat nog over was te behouden en daar waar mogelijk te laten groeien.
Het fokdoel van de Traditional Hereford is:
• Wintervast
• Vroegrijp
• Efficiënt omzetten van gras of grasproducten in vlees
• Gemakkelijk afkalven
• Uitstekende moedereigenschappen
• Geeft veel melk met hoge gehaltes
• Vriendelijk karakter
• Produceert meer vlees per hectare dan enig ander ras.
Dit zijn de kwaliteiten die de Hereford zo gewild maken en door de eerste fokkers 250 jaar geleden zijn verankerd in het ras waardoor deze nu nog generatie op generatie worden doorgegeven.
Volwassen stieren zijn zo’n 140 cm groot, koeien zijn rond de 130 cm. Ossen bereiken het ideale aflevergewicht van 500 á 550 kilo op een leeftijd van 18 tot 24 maanden. Het uitsnijdpercentage is hoog en door de marmering is het vlees sappig, mals en smaakvol.
Jaar 1994 2005
Koeien 223 511
Fokstieren 17 43
Koe families 37 24
Kuddes 10 61
In 2005 waren er iets meer dan 500 Traditional Herefords in Groot-Brittannië, hoewel sinds die tijd toch nog enkele koefamilies verloren zijn gegaan gaat het in algemene zin goed met het fokprogramma. De ongeveer 12 koeien van de kudde van Lida Stork zijn niet meegenomen in de tabel, daaronder zijn twee unieke koefamilies die ook niet meer in Engeland voorkomen.
Voor de gebruikskruising op melkvee is er in de jaren 60 en 70 sperma van Herefords ingevroren, van ongeveer 100 stieren is er nu sperma beschikbaar voor de Traditionals, waardoor deze kunnen putten uit een uitgebreide genenpoel. Studies wijzen uit dat de Canadese Herefords minder genetische variatie bezitten dan de originele Britse populatie. Dankzij het gebruik van kunstmatige inseminatie kan de Traditionele Hereford nu nog over een brede genetische basis beschikken.
Bron: artikel Lida Stork en de website www.Traditional-herefords.org, vertaling Gert-jan Maathuis
|