Selecteer wijze zoeken
  • Website
  • Web
Search

Meest recent

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten een wijziging door te voeren in het I&R-systeem en de handhavingsmogelijkheden te vergroten. Een goed functionerend systeem van identificatie en registratie is van groot belang voor de traceerbaarheid van dieren bij een uitbraak van een dierziekte. Het systeem draagt bij aan de bescherming van de dier- en volksgezondheid en is van belang voor het vertrouwen in de veiligheid van producten.

Merken voor melden runderen

Vanaf 1 april 2019 moet een kalf eerst gemerkt worden voordat de geboortemelding van het kalf in het I&R-systeem wordt gedaan. Het aanbrengen van de oormerken en het melden van een geboorte van een kalf in het I&R-systeem moet binnen drie werkdagen plaatsvinden.

Invoering bestuurlijke boetes

Handhaving van de I&R-voorschriften vindt plaats door middel van herstelmaatregelen zoals de last onder bestuursdwang. Deze maatregelen zijn bedoeld om de overtreding te herstellen. De minister acht het echter wenselijk om in aanvulling daarop overtreders snel bestraffend aan te kunnen spreken op een niet-naleving. Per 1 juli 2019 wordt daarom voor geiten, gevogelte, paarden, runderen, schapen en varkens de mogelijkheid ingevoerd een bestuurlijke boete op te leggen bij overtreding van de I&R-regels.

Overtredingen worden ingedeeld in drie boetecategorieën. In zijn algemeenheid zijn overtredingen die administratieve verplichtingen bevatten ingedeeld in de categorie ‘geringe overtredingen’ (boete € 500). Voorschriften die de traceerbaarheid en daarmee de kern van het I&R-systeem raken, zoals het merken en hermerken van dieren, de eerste melding van een dier en de melding van verplaatsingen van dieren zijn ingedeeld in de categorie ‘overtredingen’ (€ 1.500). Tot slot zijn overtredingen van voorschriften die de traceerbaarheid borgen in het geval er risico’s voor de volksgezondheid kunnen worden geconstateerd, geplaatst in de categorie ‘ernstige overtredingen’ (€ 2.500). Een voorbeeld hiervan is het geval waarin een dier waarvan I&R-registratie onjuist is, in weerwil van de wettelijke bepalingen toch geslacht wordt.

Print

Aantal weergaven (2461)

Theme picker

Nieuwsarchief

Bekijk hieronder het nieuwsarchief van de Dutch Hereford Society

2019

Najaarsdag 7 december

Najaarsdag 7 december

Zeeasterweg 15, 8219PM in Lelystad. van 13:00 tot 17:00 uur
RSS

Theme picker

2018

Theme picker

2017

Theme picker

2016

Theme picker

2015

Theme picker